Bun Berinti
Bahan-bahan
150 gram tepung roti
100 gram tepung gandum
140 ml air
1 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin atau butter
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver
caranya.... kh guna bm...masukkan dlm BM tu tekan utk doh...tunggu jer sampai siap ...kuarkan...bahagi 8 (ikut masing2 nak besar mana)...masukkan inti...susun lam dulang...tunggu bg naik 2 kali ganda balik...bakar hingga kekuningan...kh x sapu apa2 pun...bila kuar oven tuh terus sapu butter....sedap makan panas2 ni.
projek hari ni pon roti juga....tp resepi ni resepi utk roti biasa yg kh ubah ikut rasa sendiri agar ianya jd sesuatu yg baru....hehhe ...hasilnya amat amat memuaskan hati sendiri dan seisi rumah...sebenarnya ni kali ke 3 kh buat tp ni yg paling stabil...kenapa perlu nama ni...haaaaahaaa...masa tgah dok gentel2 tuh sambil nyanyi lagu pujiah latip teratai layu ditasik madu...nak letak layu roti ku x layu tp kembang...tukar le layu jg kembang...sahih cik pujiah x marah...kikikiki
ni belum masuk oven lagik
taraaa....dah berkembang terataiku...
roti teratai kembang ditasik madu
bahan2nya,
bahan A,
200gm tepung roti
200gm tepong gandum
11gm yis kering
1 biji telur gred A
2 sudu besar madu
1/2 sudu garam halus
250ml air
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh bread improve
1 sudu teh bread softener
50 gm kismis dicincang
50gm butter di cairkan
bahan B,
1 sudu makan susu cair
1 sudu teh pati ros
utk hiasan,
kh letak kacang ...tp ikut suka nak letak apa pun...
caranya,
kh guna BM....masukkan semua bahan A kecuali mentega cair dalam BM...menu utk doh...biar semua sebati baru masukkan mentega cair...tunggu siap jer....kuarkan doh....tepuk2 bg angin kuar....bahagikan 8 bahagian....susun dlm loyang bulat....dgn gunakan gunting...gunting atas setiap doh melintang dan menegak......tutup biar mengembang 2x ganda balik...campurkan bahan B...sapu atas roti...tabur bahan hiasan..bakar hingga masak....hidangkan....
Great Blog and Great Recipe. Suka Tenguk
ReplyDelete