Wednesday, May 19, 2010

puff la pulak...heheh



teringin nak wat pastri puff sendiri....cari resepi dalam my resepi.....buat alhamdulillah jd....
kali kedua pulak guna resepi dr majalah lama.....jd juga....sedap lagi.....inti letak inti karipap jer...pai ayam nama diberi....heheh

PAI AYAM


a~ PASTRY PUFF :-
450 g tepung gandum - diayak
60 g mentega
240 ml air sejuk - dr peti ais
1/2 sk garam
1/2 sk jus lemon (x letak pun sebab x der)
240 g pastry margarine

intinya,
450 g isi ayam - dicuci dan tos
3 ulas bawang putih kisar
2 hiris halia kisar
4 sb rempah kari
2 labu bawang besar - didadu
garam secukup rasa
sedikit minyak masak - utk menumis

caanya,

1- Dalam mangkuk pengadun,masukkan semua bahan kecuali pastry margarine dan uli hingga doh tk melekat pd mangkuk.

2-Canai doh hingga panjang dan melebar hingga lebih kurang 14x8 in persegi.Bubuh 1/3 bahagian pastry margarine di tengah doh.

3-Lipat bahagian kiri dan kanan doh menutupi pastry margarine tadi dan canai panjang dan lebar lagi seperti yg mula.Ulang lagi seperti cara2 step 3 hingga pastry margarine habis.


4-Untuk mendapatkan lapisan yg banyak pd karipap,ulang mencanai dan melipat doh lagi tanpa pastry margarine sebanyak 2-3 kali lagi.


5-Akhir sekali,canai doh lebar dan nipis dan terap dengan penerap pastry.

6-si inti dan sapu sedikit putih telur pd keliling doh dan lipat dua seperti karipap biase dan tekan kemas2. (kh x kelim pun...biarkan ternganga gitu jer )

7-Buat hingga habis,susun atas loyang pembakar dan sapu kuning telur atas karipap.

8-Bakar hingga karipap kuning keemasan atau garing pd suhu 180C selama 20 min atau ikut kepanasan oven masing2.

*kh letak sedikit keju cheese dale masa nak lipat pastry...meleleh uuuuu *


b~ PASRTY PUFF



500 gm tepung gandum
275 gm air sejuk dr peti ais
10 gm garam
50 gm marjerin/mentega
375 gm pasrti marjerin

cara buatnya macam kat atas

No comments:

Post a Comment