Monday, January 31, 2011

bila semangat meroti dah sampai

sebulan lebih ditempat dan kediaman baru ni baru la terasa nak buka kotak packing utk bread maker....bila dah buka tu agenda pon bertandang.....ujan dan banjir elok la makan roti2 ni...malah sedap lagi yang buatan sendiri....mula2 rasmi BM yg lama terperuk tuh dgn wat bun....lepas tu letak macam2 inti lak...ada kelapa,jem stoberi dan coklat atas citarasa 4 jiwa lam umah ni.sumber asal dr my.resepi tp kh ubah la ikut rasa kh...



Bun Berinti

Bahan-bahan

150 gram tepung roti
100 gram tepung gandum
140 ml air
1 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin atau butter
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver


caranya.... kh guna bm...masukkan dlm BM tu tekan utk doh...tunggu jer sampai siap ...kuarkan...bahagi 8 (ikut masing2 nak besar mana)...masukkan inti...susun lam dulang...tunggu bg naik 2 kali ganda balik...bakar hingga kekuningan...kh x sapu apa2 pun...bila kuar oven tuh terus sapu butter....sedap makan panas2 ni.

projek hari ni pon roti juga....tp resepi ni resepi utk roti biasa yg kh ubah ikut rasa sendiri agar ianya jd sesuatu yg baru....hehhe ...hasilnya amat amat memuaskan hati sendiri dan seisi rumah...sebenarnya ni kali ke 3 kh buat tp ni yg paling stabil...kenapa perlu nama ni...haaaaahaaa...masa tgah dok gentel2 tuh sambil nyanyi lagu pujiah latip teratai layu ditasik madu...nak letak layu roti ku x layu tp kembang...tukar le layu jg kembang...sahih cik pujiah x marah...kikikiki


ni belum masuk oven lagik


taraaa....dah berkembang terataiku...

roti teratai kembang ditasik madu

bahan2nya,

bahan A,

200gm tepung roti
200gm tepong gandum
11gm yis kering
1 biji telur gred A
2 sudu besar madu
1/2 sudu garam halus
250ml air
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh bread improve
1 sudu teh bread softener
50 gm kismis dicincang
50gm butter di cairkan

bahan B,
1 sudu makan susu cair
1 sudu teh pati ros

utk hiasan,
kh letak kacang ...tp ikut suka nak letak apa pun...

caranya,

kh guna BM....masukkan semua bahan A kecuali mentega cair dalam BM...menu utk doh...biar semua sebati baru masukkan mentega cair...tunggu siap jer....kuarkan doh....tepuk2 bg angin kuar....bahagikan 8 bahagian....susun dlm loyang bulat....dgn gunakan gunting...gunting atas setiap doh melintang dan menegak......tutup biar mengembang 2x ganda balik...campurkan bahan B...sapu atas roti...tabur bahan hiasan..bakar hingga masak....hidangkan....

1 comment: