Thursday, April 8, 2010

minum petang bersama secawan kopi,

LOMPANG CERIA


bahan2nya,

400 ml air
150 gm gula pasir (nih pun rasa manis lgik..kalu sapa x nak rasa manis kurang la ya)
1 helai daun pandan
120 gm tepung beras
50gm tepung jagung
sedikit pewarna merah/hijau/kuning

kelapa parut+sedikit garam - secukupnya

caranya,

1- masak gula dengan air dan daun pandan hingga larut dan mendidih....sejukkan
2- campurkan tepung beras dan jagung dan bancuh bersama air gula tadi yg telah sejuk.tapis utk bagi adunan tidak berketul
3- bahagi adunan kepada 4....1 bahagian biarkan putih...yg lain setiap satu adunan masukkan pewarna merah,hijau dan kuning.
4- masukkan dalam acuan lompang dan kukus hingga masak....nampak lubang yg terbentuk ditengah kuih...heheheh dah cantik lompang ceria kita.....
5- bilah dah sejuk kuarkan adi acuan masukkan kelapa parut tadi dan hidangkan.......
petang2 minum air kopi hidangla kuih lompang ceria......

mulai entry nih PCH akan diadakan sini.......moga dapat manfaatnya utk kita bersama....

petua citrarasa hanaz - PCH

*untuk menanggalkan kesan hitam @ jelaga pada periuk,campurkan sedikit soda dgn serbuk pencuci pinggan mangkuk bersama air suan.dah tu cuci la periuk belanga kita macam biasa....insyaallah periuk kita lebih bersih dan bersinar*


No comments:

Post a Comment