Friday, April 9, 2010

lempeng ibu....

semalam punya sarapan....ada kari ayam so wat ler lempeng nih,






LEMPENG IBU

( lebih kurang ya sebab resepi sendiri )
bahan2nya,
bahan A
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam
2 cawan air
1 sudu teh serbuk kunyit

bahan B
daun sup dicincag halur
3 sudu besar udang kerng (kh guna udang kepal)kalau ada udang fresh lagi best

caranya,

1- masukkan semua bahan A dlm pengisar dan kisar hingga sebati
2- kemudian masukkan dalam bekas dan masukan bahan B...kacau rata
3- panaskan kuali(kh guna kuali non-stik) masukkan sesenduk adunan dan leperkan.
bila basak angkat dan hidang ...ikut la kalu kecik x yah lipat 2...tp kh war agak besar tu yg lipat 2 tu dgn kari ...apa2 pun boleh la

kh td x kisar dulu jd main bancuh dgn senduk kayu jer tu yg bergentel....elok la kisar ng licin ya
rasanya kalu kh tabur sikit bawang goreng masa lempeng baru masuk kuali lagi sedap kot n kita juga leh tampang macam2 lagi kalu suka lam lempeng nih kan....

start entry lepas kh letak petua kh iaitu petua citrarasa hanaz singkatannya (PCH)...ni utk petua kali ni


***PCH - utk menghilangkan kesan getah nangka kat tangan

kalau nak makan gulai nangka sedap tp nak kupasnya yg malas ...getahnya tu yg buat kita jd segan kan...ok ...sebelum kupas nangka letak la minyak sikit kat pisau n tangan tp kalu masih kena gak getah tu kat tangan...ambik hampas kelapa sapu jer kat tangan sampai bersih....tentu x melekit lagi...pas tu sabun la bagi wangi balik **
 
wassalam....

No comments:

Post a Comment