Sunday, April 4, 2010

kek pisang

Assalamualaikum....
KH cuba kek pisang dari majalah bertahun lama...majalah seri dewi....kebetulan pisang ada jadi buat la....



KEK PISANG SERI DEWI - kh buat x2


bahan2nya,


225 gm gula kastor (kh guna 180 gm jer)
225 gm pisang yg telah dilecek
225 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda
sedikit garam
2 biji telur
50 gm minyak
70 gm susu segar
sedikit esen pisang jika suka

caranya,

1- putar gula bersama pisang hingga lembut dan sebati
2- masukkan telur,minyak dan susu....putar lagi hingga semuanya sebati
3- sendukkan tepung kacau hingga rata dan tidak berketul
4- masikkan dalam acuan yg telah dilenserkan dan bakar dlm suhu 180 d/selsius hingga
masak .. tp ketuhar umah kh cepas panas so kh cuma bakar dalam suhu 150 d/s selama 40-45 minit
lepas masak terus potong makan....anak2 suka pulak

ni lak puding roti yg kh buat....saja utk nak menghabiskan roti yg dah mengeras dalam peti sejuk....kh pakai campak2 jer pastu bakar.....x der sukat2 pun....

kat sini kh letak juga resepi yg sgt ringkas nih.....lebih kurang jer la





PUDING ROTI PISANG BERBADAM


bahan2nya,
1/2 buku roti oats(kh beli yg sebuku besar yg belum dipotong)
3 cawan susu segar
3 sudu besar gula (manis2 buah jer...)
sedikit garam
2 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 biji pisang emas/berangan
sedikit badam


caranya,


1- masukkan roti dgn susu- kh tekan2 bagi hancur sikit.
2- tambah gula,garam,tepung sebatikan
3-potong pisang bulat2 campurkan sekali
4-masukkan adunan dlm acuan yg di sapu dgn marjerin
5- tabur badam dan bakar hingga masak kekuningan

wassalam...



No comments:

Post a Comment