Wednesday, March 31, 2010

cuba deko dgn steam buttercream

salam.....
nih sessi mencuba....utk ke 2 kalinya mendeko kek dgn cara steamed buttercream.....kali per 1 dulu buat over stim jd minyak....kali nih dah ok....lebih berhati hati time stime tuh......gina stim bc nih lebih senang....jadi licin dan mulus.....x rugi kh mencuba....

kh ambik n rujuk kat myresepi.....sumbangan Loveliana.....tq....(walau dia x masuk sini tetap berterima kasih.... )


Steamed Buttercream


Bahan-bahan ( 1 bijik cake )
Boleh gunakan resipi buttercream apa sahaja,asalkan resipi yg tidak mengandungi telur dan bukan freshcream


Siapkan sebijik cake


1- Cara-cara Masak Buttercream yang telah di pukul gebu atas api kecil dengan masa cukup 3 minit sahaja, jaga jangan sampai terlalu cair.
2-siapkan cake yang siap di siram dengan buttercream. masukan sekejap cake kedalam peti ais bagi sejuk
3-Siramkan buttercream yang dah di masak tadi diatas cake, siramkan masa panas2 dan merata keatas seluruh cake.
4-Diamkan selama 5 minit dan buttercream akan segera membeku.cake siap di hias
5-Dengan cara steamed buttercream,akan di dapat hasil yang sangat halus.licin dan mulus,tak payah lagi membuang masa dan tenaga hanya utk melicinkan butterream atas cake.

....selesai....jumpa lagik...

No comments:

Post a Comment