Monday, March 8, 2010

nasi dagang + kari bawal

Baru2 ni makpak kh mai dari kg....mak minta kh masak nasi dagang sebab dia tahu yg kh beli beras nasi dagang kat kelantan masa gi bercuti tempohari....seingat kh dulu penah buat skali nasi ni tp cuma guna periuk nasi letrik tp kali nih betul buat ikut cara nasi dagang kelantan asli lak....cari resepi dlm tenet.... dapat la resepi ni dari mr/mrs mokhsin rescipesforkeep  nih
NASI DAGANG KELANTAN (buat 1/2 kg je)



1 kg beras nasi dagang

1/2kg santan segar

2 cawan air panas

2 sd besar halba

20 ulas bawang merah

4cm halia


Cara

1. Rendam beras semalaman.

2. Hiris bawang dan halia menjadi super duper nipis.

3. Masakkan santan pekat dlm periuk bersama2 dgn bawang dan halia hiris serta halba. Sentiasa dikacau sehingga mendidih. Rasakan masin dan manisnya. Bagi org Kelantan..of course lah kena manis sikit kan. Bila mendidih, angkat dan ketepikan.

5. Beras di basuh bersih dan ditos.

6. Panaskan kukusan. Sementara menunggu kukusan panas, masukkan beras dalm dulang pengukus. Tak perlu lapik dgn apa2 bahan pun sebab beras ni melekat2 dan kalau jatuh kebawahpun tak banyak. Tekan bagi padat tetapi jgn terlalu mampat.

7. Kukus selama 20 25 minit.

8. Keluarkan beras dari kukusan dan pindah masuk ke dlm besen.

9. Gaulkan beras dgn air. Tak perlu bubuh garam.

10. Pindahkan balik beras ke dalam dulang kukusan. Tekan sedikit tetapi jgn terlalu mampat.

11. Kukus semula dalam 25 , 30 minit lagi.

12. Angkat beras dari kukusan dan masukkan ke dalam besen.

13. Tuangkan santan pekat yang dimasak bersama bawang dan halia tadi sedikit-sedikit. Saya biasa buh dlm 2 atau 2 1/2 cawn jer, takmo kasik terlalu basah.. Gaulkan biar mesra. Pindahkan ke dlm bekas yang lain bila hendak menghidang

selalu org makan nasi dagang dgn kari ikan tongkol/kayu tp kh buat ikan bawal sebab sesuai dgn makpak kh ...ikan bawal isinya lembut mulus sikit  ..sebenarnya x kisah la nak makan dgn kari apa2 pun janji sodap....heheheh
KARI BAWAL

Bahan-bahan



1 ekor ikan bawal saiz besar (potong 5) 
1 peket kecil rempah ikan adabi + 1 sudu besar serbuk cili 
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 mangkuk santan (1  biji kelapa)


bahan tumis:


3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu halba campur
5 helai daun kari
5 sudu minyak masak
1 cawan air asam jawa
1 kiub pati ikan bilis
garam secukup rasa


Cara-Caranya,1- Bersihkan ikan dan diketepikan.
2- Bancuhkan rempah kari bersama 1/2 cawan air dan bahan kisar.
3- Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis sehingga kekuningan. Kemudian masukkan pula bancuhan rempah kari
4- Apabila rempah garing dan naik bau, masukkan air asam jawa. biarkan seketika.
5- kemudian, masukkan separuh santan bersama sedikit air. Biarkan mendidih.
6- Masukkan kiub ikan bilis,  Kacau seketika
7- Akhir sekali masukkan ikan bersama separuh lagi pati santan dan garam secukup rasa.. biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan..
 

No comments:

Post a Comment