Thursday, October 14, 2010

hilang haus dimusim panas...

seminggu ni cuaca panas terik....jd apa kata buat cendol dgn laici bandung utk hilangkan haus....cendol kacau pon x der sukat2 pon....main terjah lam periuk...

CENDOL (agak2 jer la sukatannya)
A=
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi
2 sudu teh air kapur
1/2 cawan air daun pandan
air secukupnya
nak hijau tambah pewarna hijau sikit tp x letak pon...nak makan sendiri biar asli ...

campur semua dalam periuk...kacau hingga pekat dan berkilat....nak tahu masak ke tak masukkan sikit tepung tu dalam air sejuk...kalau timbul masak ler tu...

masukkan air dlm besen yg agak besar dgn separuh penuh....kh letak air batu sikit....masukkan tepung yg dah masak tu dlm acuan cendol tekan jer hingga habis....biarkan sejuk

B=

1 cawan gula merah+1/2 cawan gula pasir+1 helai daun pandan ...masak hingga mendidih...tapis sejukkan 3 2cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 cawan susu cair/segar
sedikit garam

ais secukupnya

utk hidangkan
(4 org makan)

sendukkan cendol masukkan dlm mangkuk,masukkan air gula,santan,susu dan sedikit garam...kacau hidang bersama ais....cendol boleh masukkan macam2 lagi kan...kacang merah,agar2,kelapa muda,cincau ikut selera masing2


laici bandung buat 3 hari lepas sebelum cendol menyusul

1 tin laici
1 cawan susu cair/segar/rendah lemak
1 sudu teh sirap ros
ais

campurkan semua...kacai hidang....ringkas sgt.

No comments:

Post a Comment