Friday, October 1, 2010

semalam bersama pizza

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
semalam adalah hari pizza serumah....sebenarnya pizza ni kh selalu buat tp kali ni buat adalah untuk memumaikan janji pada anak2 untuk buat pizza dgn lebih mozarella cheese....

kalau selalu buat pizza nak jimatkan cheese Al maklum la mozarella cheese tu kan mahal jadi bubuh la sikit2 nak bg jd byk kali buat pon dah x payah beli...heheeheh anak2 kata kedekut cheese pulak.... untuk kali ni kh jd pemurah sikit dgn letak penuh dgn cheese...puas hati depa.... byk biji dapat....dgn pelbagai size dan rasa....kebetulan semalam juga buat rendang yg ditempah oeh seorang kawan kh jd lebihan rendah tu pun jd toping pizza...boleh aja asal sedap.....malah sedap sgt rasanya bila rendang ++dgn cheese...emmm nikmat


n la lebih2 rendang lepas dikikis kuali....heheheh

RENDANG DAGING BASAH 1.5 kg ditempah oleh NurulFarizan

ni pizza yg dah siap digubah ...topingnya daging berger yg dihancurkan


yang ni pulak size mini...ada daging,rendang,sardin

baru keluar dari ketuhar...panas dan bergetah...huhhhh

dah siap sedia dah depa nak masuk ketuhar...x sabaq dah

ni doh nya yg seap mengembang over lak...kh guna BM jer

resepi doh pizza nih kh ambik dari buku koleksi  kh iaitu buku ITALIAN COOKING .....byk resepi doh nih yg boleh kita dapat dlm majah dan tenet....mana2 pon boleh guna....semalam kh ikut yg ni

DOH PIZZA


bahan2nya,

11 gm yis kering (kh cuma letak 1 sudu makan yis)
180ml air suam
1  sudu teh gula
225gm tepung roti (kh guna separuh tepung roti separuh tpg gandum)
secubit garam garam
1 sudu besar minyak sayuran(shortening pon buleh tu)
1 sudu teh pelembut roti (tambah sendiri)

caranya,
1- masukkan yis dlm air suam...campurkan gula .kacau biar sebentar
2- masukkan dalam tepung sebatikan
3- kemuadiam baru masukkan semua bahan2 lain...uli hingga jadi doh yg lembut.
4- stutup dgn tuala basah dan biarkan mengembang 30 minit.
5- uli sekali lagi dan bentukkan asas pizza....letap toping dan biar betul2 kembang baru bakar hingga masak.

kh guna bread maker ja...masukkan semua bahan dan tekan butang doh  tunggu sejam 30 minit siap utk buat pizza...

toppingnya...macam2 kita boleh buat ikut kreativiti kita...kalu yg ori nya kena wat sos nyer sendiri tp malas nak renyah2 guna jer tomato + cili sos sapu atas doh...tomato puree pon best kalu ada tp anak2 x suka sebab rasa masam2 dia tu.....ada rempah pizza siap kh beli kat pasaraya.,,rempah nih siap ada origano dan basil tabur lada hitam sikit...pergh...best..tu yg kh guna.... selalu daging berger pon jd sasaran....malah semalam lebihan rendang jd sasaran...yg penting kejunya....mula asasnya kh cuma tahur slice cheese yg di carik2 ...atas baru tabur mozarella....

ni pulak resepi yg kh ambik dr kawan kh cikgu aisyah....adunan doh ada telur....yg td x der telur...pilih jer yg suka...kh letak utk rujukan kh juga....halal jer la syah ye.....(kh penah makan pizza aisyah masa bertandang kerumahnya dulu.....sedap....mesti cuba gak)

doh pizza

500 gm tpg gandum (kalo ada high protein lg elok)

200 ml air

1 bj telur

6 sdb gula

sedikit garam

1 peket yis

2 sdb shortening

1 sdb majerin/ butter



kalau ada breadmaker,masukkan semua bahan dan tggu siap

kalo xde..

campurkansemua bahan kering dlm satu bekas

tambahkan air dan telur sambil uli perlahan

tambahkan butter dan shortening.

uli hingga doh lembut, bila ditarik x mudah koyak.



Doh tadi di tempekkan atas pan pizza 9 kalo xde pakai tudung periuk)

sapukan sos tomato

taburkan cili benggala,sosej yg dihiris

taburkan inti daging cincang ( dimasak bersama sos black peper)

taburkan oregano kering dan mayonis

bakar 180 celcius 15 min.taburkan pula mozzarela cheese dan bakar lagi 10 minit.


 
salam jumpa lagi....

No comments:

Post a Comment