Monday, April 25, 2011

bun yg lembut dan gebu...


Assalamualaikum...
mencuba resepi dari majalah lama yg menjadi koleksi kh....bila dok saja2...santai2 mula la buka majalah2 lama ni...terpandang bun yg nampak sungguh comel membuatkan hati lonjak2 nak cuba...kalau semua bahan dah ada tunggu dok lagi...haaa...gi opis (dapo)cepat...x sia2 ku menguji ....resepi ni memang mantap...2-3
hari masih lembut dan gebu...



Bun Manis..
bahan2nya,
 300gm tepong roti,
100gm tepong gandum,
3 sudu kecil yis kering,
1 sudu kecil bread improve,
1 sudu kecil garam halus,
2 sudu besar gula(nak manis kena tambah sebab ni kurang manis)...

caranya
masukkan dulu semua bahan kering ni dlm BM...biar gaul rata baru masukkan 1 biji telur,100gm air suam,100 gm susu segar/susu cair...biar sebati kemudian masukkan 50ml mentega cair...tunggu sampai doh siap...kuarkan tepuk2 bg kuar anginnya,,bentukkan bulat..susun dlm dulang bulat yg dah digris...tunggu kembang 2x ganda ...utk sapuan atas telur + dgn susu sikit...bakar hingga kekuningan...


selang beberapa hari pulak kh wat lagi bun ikut resepi ni cuma ubah sikit bahan2nya utk jadikan bun yg lebih harum baunya..kali ni buat cara manual lak tp hasilnya tetap lembut dan gebu..jom tengok







Ban Pandan Bersantan



bahan2nya,
A
300gm tepung roti
100gm tepung gandum
3 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil pelembut roti

B
1 biji telur dipukul sikit

C
200 ml air suam
3 helai daun pandan
1/2 biji kelapa parut

D
50ml mentega cair
hiasan bijan yg dah disangai

caranya,
1- gaul semua bahan A bg rata...buat lubang tengah2
2-kisar halus semua bahan C dan tapis
3-masukkan bahan B dan C dlm tepung td dan uli perlahan2 hingga sebati
4- teruskan menguli hingga lembut..dan akhirnya masukkan mentega cair...uli lagi hingga sebagi dan kenyal
5-tutup dgn tuala lembab dan tinggalkan 30-40 minit(kh letak tengah panas dlm 20 minit dah kembang
6- lepas mengembang....tepuk2tekan2 doh bg kuar semua angin....kalau lembut n melekat letak tepung kat tangan sikit
7-bahagikan doh (kh dapat 16biji)bulat2kan susun dlm dulang....tutup lagi dgn tuala lembab dan biarkan ia mengembang 2x ganda(sekali lagi jemur bwah terik matahari nak bg kembang cepat....)
8-dah kembang tu sapu atasnya dgn telur yg dah dicampurkan susu cair/segar....tabur bijan dan bakar hingga masak kekuningan.
9- dah masak kuarkan dr oven terus kuarkan dari dulang letak atas rak utk sejukkannya

memang dlm proses bakar tu akan semerbak harum satu rumah..maklum la daun pandan kan...lemak n manis2 buah...sgt sedap...selamat mencuba ye kawan2 yg nak cuba wat roti tu




 

3 comments:

  1. As salam. Salam kenal. Nnt boleh cuba resepi ini.

    ReplyDelete
  2. salam....blh nk thu x kak...berapa suhu oven utk bakar roti ni...selama berapa minit...api atas/bawah.....harap2 dpt jwapan....TQ...=)

    ReplyDelete
  3. akak mohon CP this resepi...=)

    ReplyDelete