Thursday, April 14, 2011

cuba resepi dari majalah saji


pembukaan tgok gambaq kek dlm tat ni dulu...

Assalamualaikum....hari ni x der keja belek2 majalah saji yg lama thun 2006 lagi yg ada dlm simpanan ternampak la satu resepi yg menarik hati....nak cuba la...so apa lagi terus je la buat....tgok resepi ni separuh tat separuh kek digabungkan ...2 dlm satu la ni...emmm nampak cantik rasanya nanti kita buat lepas tu baru tau rasanya..tp resepinya memang kh dah ubah sikit2 ..tambah sikit2 bahan yg x dak dan warna serta perasa pon ikut cara kh....hiasan pon memang dah lari benar dari asal..asalnya x der langsung gunakan pewarna..kulit nya pastri yg x bergula ..kek perasa vanilla dan hiasan asalnya dalam buku saji tu di lerekkan coklat cair dan tabur gula aising kat atasnya....dalam resepi asalnya semua menggunakan marjerin tp kh guna mentega utk rasa yg lebih enak dan harum....ni kira wajah baru Maid Of Honour cara kh la..resepi nya kat bawah


Maid Of Honour

bahan kulit.
(resepi asa )

200gm tepung gandum
100gm marjerin
3 sudu besar air ais
secubit garam

(kh guna mentega,tambah 50gm gula halus dan sedikit pewarna hijau)

bahan inti(kek)

100gm gula kastor
100gm marjerin
120gm tepong
1 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
2 sudu besar jem strawberi
1 sudu kecil esen vanilla

(kh guna mentega,tambah sedikit warna merah,1 sudu kecil perisa oren dan 1 sudu besar blu seed poppy)

cara membuatnya

1- utk kulit ~ tepung diayak bersama garam .gaul dan ramas tepung dan marjerin seperti serbuk roti.kemudian masukkan air dan gaul hingga lembut. rehatkan adunan selama 1/2 jam sebelum digunakan

2- utk inti ~ putarkan marjerin bersama gula hingga kembang. masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. kemudian masukkan tepung sikit2 hingga habis...sebatikan

3- canai adunan kulit  dan tekapkan dlm acuan tat..kemaskan .cucuk sikit bawahnya dgn lidi ..masukkan sikit jem strawberry dan masukkan adunan tinti hingg 2/3 ketinggian acuan.

4- bakar hingga masak pada suhu 180d/c selama 15-20 minit

(kh masukkan gula dan pewarna dlm kulitnya sebelum masukkan air dan utk intinya sebelum masukkan tepung kh masukkan pewarna,perisa oren dan blueseed poppy....dan setelah siap adunan inti dimasukkan dlm kulit kh taburkan manik2 gula utk hiasan...)

semuanya terpulang pada kita mengikut RASA kita sebab kita yg membuatnya....setiap resepi sebagai panduan terbaik utk kita .....

selamat mencuba.....

1 comment: